Dobór między kawą ziarnistą oraz kawą rozdrabnianą jest mniej więcej taki tak wybór pomiędzy herbatką liściastą, a taką woreczkowaną. Co jest w środku? W sumie nie wiadomo, musimy opierać się na wiadomości, którą przynosi nam producent. Jak więc dokonać optymalnego pod kątem wymagań wyboru?
Kawa bezkofeinowa mielona
Kawa ziarnista – walory
W kawie w ziarnach dłużej konserwowany jest aromat. Wskutek tego, jeżeli decydujemy się na droższą mieszkankę kaw (Arabica oraz Robusta w zestawieniu 3:1) i zamierzamy z tej mieszanki korzystać przez dłuższy czas, wybór jest prosty – kawa ziarnista. Aromat tego rodzaju kawy wydziela się przy każdym mieleniu bez względu od tego, czy wykorzystujemy to mielenia:
• Młynka ręcznego
• Młynka automatycznego
W zależności od sposobu rozdrabniania uzyskujemy kawę o różnych wartościach. I tak dla mielenia automatycznego o wiele poprawniejsze są mieszanki arabica oraz robusta, zaś dla mielenie manualnego znacznie lepiej sprawdzi się sama arabica. Sytuacja ma się totalnie inaczej w wypadku mielenia z użyciem kompetentnego młynka zainstalowanego w automacie ciśnieniowym. W takim przypadku mechanika powiązana z delikatnością sprawia, że nawet najbardziej wyszukany gatunek kawy nie traci na wartości wskutek użycia zaawansowanych technik pod ciśnieniem oraz zachowania specjalnej temperatury mielenia.
Kawa mielona – atuty
Kawa Jamajka Blue Mountain
Kawa mielona jest świetną opcją, jeśli nie mamy młynka do kawy ani nie korzystamy z ekspresu ciśnieniowego, lecz dalej zależy nam na dobrej jakościowo kawie. Wtedy najszybszym sposobem jej uzyskania jest kupno kawy mielonej. Nadaje się ona zarówno na przygotowanie kawy zalewanej (takiej wymagającej zaparzania) jak i do zastosowania w ekspresach automatycznych-przelewowych, gdzie wystarczy jedynie dosypać zmielonej mieszanki i po paru minutach móc rozkoszować się błyskotliwą kawą.
W wyborze właściwej jakościowo kawy, zawsze wspomoże nam etykieta, na jakiej w świetle lokalnego prawa, powinna znaleźć się cała lista składników produktu oraz sposób ich wykorzystania. Stale kierujmy się naturalnie zwartością pudełka z kawą, a nie marką, które w szeregu przypadków może nas zmylić.